Onderhoud

De meeste zadelkussens zijn gevuld met schapenwol of synthetische wol. De levensduur van dergelijke vullingen is aanmerkelijk korter dan de levensduur van het zadel. Naast het feit dat wol door dagelijks gebruikt inklinkt gaat het na verloop van tijd en/of intensief gebruik veelal klonteren door de invloed van bijvoorbeeld vocht, zweet, beweging etc.

U zult begrijpen dat dit de ligging van het zadel niet ten goede komt. Daarbij kunnen bobbels in de vulling zelfs drukplekken veroorzaken!

Het is daarom aan te raden dergelijke vulling iedere 2 a 3 jaar volledig te vervangen.

Paard Praktisch kan de vulling van uw zadel vervangen door zuiver schapenwol, eventueel in combinatie met een zgn. lining. Deze lining kan bestaan uit een dubbele laag van schuimrubber of uit een viltlaag. Vooral voor paarden met een gevoelige rug is lining aan te raden. De schuimrubberen laag dempt eventuele kleine oneffenheden van de wollen vulling en zorgt voor een mooie egale en zachte laag .

Wanneer Paard Praktisch de vulling volledig vernieuwt, dan wordt uw zadel natuurlijk meteen gecontroleerd op eventuele gebreken. Dingen als gescheurde of gebroken bomen of kapotte klinknagels in de boom zijn vanaf de buitenkant meestal niet zichtbaar.

Na het vervangen van de vulling is het belangrijk dat het zadel na ongeveer 20 rij-uren nog eens wordt gecontroleerd op ligging. Nieuwe vulling zal zich door het gebruik nog enigszins zetten en dan kan het zijn dat er toch nog een kleine aanpassing moet worden verricht tijdens deze nacontrole. Uiteraard is deze controle inbegrepen in het tarief van het vullen.

Soms is het nodig slechts een deel van de vulling aan te passen om de balans van het zadel te verbeteren. Dit is alleen zinvol bij een goed passend zadel. Natuurlijk kan er door het veranderen van de kussens wel iets worden verbeterd aan de ligging van het zadel, maar de boom bepaalt de pasvorm van het zadel.

Gedeeltelijk bijvullen wordt door Paard Praktisch alleen gedaan voor zadels die ofwel bij Paard Praktisch zijn gekocht, of al eerder in onderhoud zijn geweest.

Is uw zadel nog niet eerder voor onderhoud bij Paard Praktisch geweest, dan zal de vulling altijd volledig worden vervangen. Er zal nooit zomaar wol worden toegevoegd aan een bestaande en door Paard Praktisch niet te beoordelen vulling!

Vullen met wol is niet de enige mogelijkheid. Paard Praktisch kan uw zadel ook geheel of gedeeltelijk voorzien van het zogenaamde Flair-systeem, ofwel luchtvulling. Met name voor paarden met extreem grote schouders of ongelijke schouders kan Flair een oplossing bieden. Lucht is beweeglijk, waardoor het paard zijn schouders ongehinderd onder de kussens door kan bewegen.

Neem voor meer informatie gerust contact op!