De procedure

Tijdens een pasconsult worden allereerst de gegevens van uw paard in kaart gebracht. Van belang zijn alle zaken die invloed kunnen hebben op de pasvorm van het zadel. De conformatie van het paard is natuurlijk van groot belang voor de pasvorm van het zadel. Denk daarbij maar eens aan zaken als ongelijke schouders (dikker/dunner of hoger/lager), heeft het dier een weke rug of juist een rechte rug, is de rug lang of juist kort, etc.

Ook wordt de rug van het paard gevoeld. Zijn er zwellingen, warme plekken, of reageert het paard gevoelig op een aanraking, dan kan dat duiden op problemen die mogelijkerwijs met het zadel te maken hebben.

Er wordt een zgn. template gemaakt van de vorm van de rug van het paard. Deze template wordt vastgelegd en kan bij een eventueel volgend bezoek van grote waarde zijn om de veranderingen van het paard aan te kunnen tonen.

Voordat er een zadel op de rug van het paard wordt gelegd, wordt het paard eerst in stap en in draf gemonsterd. De bewegingen van het paard kunnen ook van invloed zijn op de pasvorm en de ligging van het zadel.

Ook wordt er tijdens het monsteren op gelet of het paard zuiver loopt. Zodra er enige twijfel is over mogelijke blessures (tijdens het voelen van de rug of het monsteren), dan wordt de eigenaar aangeraden eerst de dierenarts of eventueel een fysiotherapeut te bellen om problemen uit te sluiten en vindt de rest van het consult geen doorgang.

Let wel: een zadelpasser gaat nadrukkelijk niet op de stoel van de dierenarts zitten!

Alvorens het zadel op het paard te leggen wordt het zadel aan de buitenkant beoordeeld op zaken als mankementen, symmetrie, vulling.

Het zadel wordt zonder schabrak en stijgbeugels op de rug van het paard gelegd, waarna de pasvorm wordt beoordeeld.

Wordt het zadel in orde bevonden dan is het tenslotte de bedoeling dat de ruiter in alle gangen voorrijdt, zodat kan worden bekeken of het zadel in alle gangen goed blijft liggen. Tevens wordt bekeken of het zadel ook geschikt is voor de ruiter. Zoals gezegd moet het zadel niet alleen het paard goed passen, maar moet de ruiter er ook goed in balans in kunnen zitten.

Desgewenst kan er tijdens het laatste deel van het consult gebruik worden gemaakt van een Impression Pad. Dit is een zadelonderlegger gevuld met zgn. Equideeg. Tijdens het rijden wordt de vulling van deze onderlegger weggedrukt op plekken waar het zadel meer druk geeft dan andere plekken. Het zegt niets over de hoeveelheid druk, maar wel over de drukverdeling. Het gebruik van deze onderlegger werkt vaak erg verhelderend voor de ruiter, omdat deze zelf kan zien wat er gebeurt onder het zadel.

Wilt u een afspraak maken voor een consult? Neemt u dan contact met ons op.

  • uw paard dient schoon en droog klaar te staan op de afgesproken tijd;
  • u dient te zorgen voor een veilige en voldoende verlichte omgeving om te kunnen werken, d.w.z. een omheinde rijbak of paddock voor het beoordelen van het paard onder het zadel;
  • u dient tijdens het rijden een helm te dragen;
  • we vragen u om op te stappen via een opstapje of krukje. Dit is beter voor de rug van uw paard en voor het behoud van uw of ons zadel;
  • reserveer voldoende tijd. Een volledig consult duurt al gauw 1,5 uur.